24 Aralık 2014 Çarşamba

Programlama Dilleri

   Program bir bilgisayar sistemine yapması gereken işleri tam olarak tanımlamaya yarayan tanımlar kümesidir.Bu programların yazım kurallarına da programlama dili denir.
   Algoritmalardaki kavramsal adımları makine diline çevirebilmek için birçok ara dil geliştirilmiştir.Bu diller programcıya saklayıcılar , bellek adresleri , makine döngüsü gibi donanımla ilgili detaylar arasında kaybolmadan programlama olanağı sağlar.Programlama dillerini geleneksel sınıflandırma ile 4 değişik seviyede inceleyebiliriz;
  1.  Makina Dilleri
  2.  Assembly Dilleri
  3.  Üst Düzey Diller
  4.  Uygulama üreteçleri 

1. Makina Dilleri
   En alt seviye  programlama dilidir. 0 ve 1 Binary(ikili) ikililerininden oluşmaktadır. Her bilgisayarın anlayabileceği kendi makina dili vardır . Örneğin, Pentium işlemcinin makine dili, Sparc işlemciden farklıdır. 
  İki parçadan oluşur.
  • Operatör: Herhangi bir komuta karşılık gelen işlemin kodudur.
  • Operand: Üzerinde işlem yapılan yani işlenen veriyi ya da verinin adresini tutan koddur.

Makine diline örnek olarak;
 "BB 11 01 B9 0D 00 B4 0E 8A 07 43 CD 10 E2 F9 CD 20 48 65 6C 6C 6F 2C 20 57 6F 72 6C 64 21" Ekrana "Hello World" yazısını yazar.
MAKİNA DİLİNİN AVANTAJLARI:Makinaya bağlı giriş çıkışlara erişebilirsiniz.kod parçları arasında uygun olmayan kurallar kullanarak arayüzler tasarlayabilirsiniz.işlemcinizin alışılmadık programlama kiplerine erişebilirsiniz.
MAKİNA DİLİNİN DEZAVANTAJLARI:İlk başlarda cok zorlanılıyo yazmak uzun ve yorucu.hata yapma riski cok yüksek ve farkketmek zor.kodunuzu anlamak ve değiştirmek zordur.taşınabilir değildir. 

 2. Assembly Dilleri 
  
   Assembly dilleri makine dillerine oranla daha üst düzey dillerdir.Bu diller anımsatıcı simgelerden (mnemonic symbols) oluşur.Bunlar daha kolay ezberlenebildikleri için bu şekilde adlandırılmışlardır.
   Assembly dillerinde simgesel adresler kullanılabilir.Bu adreslere sayısal değerleri atama işlemi, programlar derlenirken olur.Assembly derleyicilere assembler denir.Kaynak kodunda (source code) yazılmış programların nesne koduna (object) dönüştürülmesi için kullanılır.
 Assembly diline örnek olarak;
 


 Ekrana "merhaba dünya" yazısını yazar.



 3. Üst Düzey Diller

 Üst düzey diller, doğal dillere ve matematik işlemlere makine dili ve Assembly'e göre daha yakındır.Üst Düzey diller makinelerden bağımsız olarak çalışmalarıdır.Bu diller kullanılarak yazılan programların makine diline çevrilmesi gerekir.Bazı önemli diller aşağıda gösterilmiştir. 

   Fortan  :  Bilimsle amaçlı ve mühendislikle ilgili alanlarda genel olarak kullanılır.
   Basic    :  Genel olarak tüm bilgisayarlarda kullanılabilen basit bir dildir.
   Pascal  :  En eski üst düzey dillerden birisidir ve genel amaçlı kullanılabilir.
   C/C++ :  Genel olarak işletim sistemi veya uygulama yazılımı geliştirmek için kullanılır.







Fortan dilinde Ekrana "Merhaba Dünya" çıktısı alma...






   4. Uygulama Üreteçleri


Uygulama üreteçlerine 4. Nesil Diller (4GL : Fourth Generation Languages), çok üst düzey diller de denebilir.Temel olarak bunlar programlama dillerinin katı kurallarını ortadan kaldırarak bilgisayara ne yapmaları gerektiğini girdi ve çıktıları belirterek anlatırlar.
   Uygulama üreteciler genellikle içinde

  • Editör
  • Rapor çıkarıcı,
  • Veri tabanı yaratıcısı ve 
  • Hata bulucuların yer aldığı paketler halinde satılır.
    Uygulama üreteçlerine örnek olarak visual basic dilini verebiliriz;







  Visual Basicte veritabanına ulaşırken verilen msgbox'taki çıktı.

3 Aralık 2014 Çarşamba

ASCII Kodları



 M à 01001101
 e  à 01100101
 h  à 01101000
 m à 01101101
 e  à 01100101
 t   à 01110100

 A à 01000001
 k  à 01101001
 i   à 01101001
 f  à 01100110

Ç  à 01000011
à 01100001
à 01101001
à 01101011
à 01111001
à 01111001
à 01100001



22 Kasım 2014 Cumartesi

19 Kasım 2014 Çarşamba

Sayı Tabanları

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


16 Kasım 2014 Pazar

PC satın alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar


  Bu tartışma başlığı altında iki model bilgisayarın performansını belirleyecek değişkenlere göz atacağız.
 1-  Register
 2-  RAM
 3-  System Clock
 4-  Bus(Veri Aktrarım Demetleri)
 5-  Cache Memory


  Asus N550jv Dizüstü Bilgisayar 

 1-  Register : 64 Bit

 2- RAM      : 16 GB DDR3L

 3- System Clock : 1600 Ghz

 4- Bus         : Intel® HM86  Express Chipset

 5- Cache Memory : 3. Seviye 6 MB



  Hp EliteBook Folio 1040 G1 Dizüstü Bilgisayar 

  1-  Register:  64 Bit

  2-  Ram     :  8 GB 1600 Mhz DDR3L SDRAM

  3-  System Clock :  1600 Ghz

  4-  Bus      :  Mobile Intel® QM87

  5- Cache Memory :  3.seviye 3MB

 Bu iki karşılaştırmaya bakacak olursak  özellikler bakımında  aynı görünsede Asus marka bilgisayar cachme memory ve Ram özelliği bakımından Hp bilgisayara oranla performansı daha kuvvetli ve hızlıdır.

13 Kasım 2014 Perşembe

Bilgisayarın Kullanım Alanları



   Bu tartışma konusu altında özellikle  16-17 yasındaki insanların bilgisayarın kullanım alanlarını tarışacağız.

  16-17 yaşında genellikle öğrencilik cağını yaşayan insanların genel olarak bilgisayarı kullanma amacı sosyal ağ  sitelerine bağlanmaktır. Facebook , Twitter vb. gibi sitelerde insanlar hayatlarındaki önemli anları paylaşıp bilgisayar ile böyle vakit geçirmeyi tercih ediyor. Bilgisayarın kulanım alanları arasında oyun oynamayı da sayabiliriz. Bu yaştaki insanlar bilgisayarlarda oyun oynayarak vakitlerini geçirebiliyor. Bir başka sebep ise alışveriş olarak nitelendirebiliriz . Yüzdelik dilimde az bir yer tutuyor olsa da bu yaştaki insanlar internet'ten online olarak alışveriş yapabilme imkanına sahiptir.
  Diğer bir taraftan bakmak gerekirse bazı insanlar  bu yaşlarda bilgisayarı  program yapmak, yazılım yapmak veya site yapmak gibi  ileride kendine katkı sağlayabilecek, farklı iş imkanı bulabilecek ve aynı yaş grubundaki diğer insanlardan kendilerine farklı gösterebilme potansiyeline sahip olabilirler.

Yazılım ile Program Arasındaki Farklar


   Yazılım'ı tanımlamak gerekirse;  bir kaç kelime ile teknolojik komutlar veya makine komutları diyebiliriz.
   Program ise ; teknolojik aletlerin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayan komutlar düzinesi veya zinciri diyebiliiz.


  Bu tanımlardan yola çıkacak olursak yazılım program'ı da kapsar. Program yazılım demek değildir yazılım çalışmasını sağlayan komutlar topluluğudur. Örnek vermek gerekirse , google chrome yazılımdır fakat google chrome.exe bir programdır.

12 Kasım 2014 Çarşamba

Sunum Programlarının Avantaj ve Dezavantajları



Microsoft Office PowerPoint Sunum Programı


Genel Özellikleri;

 - Microsoft firmasının geliştirdiği PowerPoint sunum programı  kullanımı bakımından basit ve her kullanıcının istediği çoğu içeriği basit bir şekilde anlatan bir dizayna sahiptir. PowerPoint programı  sahip olduğu menüler sayesinde kullanıcıyı yönlendirebilme özelliğine sahiptir. Programın içinde bulunduğu içinde temalar, animasyonlar, tasarımlar vb. menüler aracılığıyla kullanıcıya farklı işlemler yaptırabiliyor. Bir kelime işlemci programında yapılabilecek bir çok özelliğini de içerisinde bulunduran PowerPoint sunum programı  video resim gibi eklemeler yaparak sunuda izleyiciye ara kesitler sunabiliyor.  Kendi içerisinde oluşturduğu kısa yollar sayesinde  kullanıcının daha kısa sürede işlem yapabilmesini sağlıyor.
Avantajları ;
- Basit bir ara yüze sahip olması nedeniyle kullanıcının elde etmek istediği çoğu şeye sahiptir.
- İçerisinde bulundurduğu farklı tema, animasyon ve geçişler sayesinde kullanıcı farklı farklı slaytlar hazırlayabiliyor. PowerPoint programının içerisinde bulundurduğu özellik sayesinde kullanıcı farklı slaytlarda farklı animasyon ve farklı tasarımlar kullanabiliyor.
-Slaytlara müzik eklenebiliyor ve eklenen müziğin ayarları basit bir şekilde yapılabiliyor
-Slayt açıkken özerinde oynama yapılıp istenilirse bu oynamalar kayıt altına alınabiliyor.
Dezavantajları ;
- İnternet sitesi üzerinden video eklendikten sonra veri tabanına kaydetmeyip sadece o videoyu interneti olan cihazlarda çalıştırıyor.

Prezi Sunum Programı

Genel Özellikleri;
-Internet tabanlı olan Prezi sunum programı  kullanımı bakımından basit ve içerisinde bulundurduğu tanıtım videosu sayesinde kullanıcın programı nasıl kullanacağını basit bir şekilde açıklamıştır. Prezi   sahip olduğu menüler sayesinde kullanıcıyı yönlendirebilme özelliğine sahiptir. Ayrıca içerisinde bulundurduğu şablon ve animasyonlar sayesinde kullanıcıya farklı yöntemler sunmaktadır. Bir başka özelliği ise flash tabanlı bir program olduğu için daha hoş görünen ve daha çekici bir özelliğe sahiptir. Anında kaydetme olanağına sahiptir. Örneğin; işlem yapıldığı saniyede program otomatik olarak kendini güncellemektedir.  Slaytlara eklenen resim ve videoları internet üzerinden yayınlatma özelliğine  de sahiptir.

Avantajları ;
-Program internet tabanlı olduğu için kullanıcıya farklı bir boyuttan bakabilme imkanı sunuyor.
-Anında kaydetme özelliği sayesinde  kullanıcılar her zaman save butonuna basmak zorunda bırakılmıyor.
-Programın içerisinde bulunan farklı ve değişik şablon ve animasyonlar sayesinde kullanıcıya bir den fazla imkan sunuyor.
Dezvantajları ;
-İnternet sitesi üzerinden video eklendikten sonra veri tabanına kaydetmeyip sadece o videoyu interneti olan cihazlarda çalıştırıyor.
-Efektlerin canlı ve hızlı olması sebebiyle insanların gözlerinde farklı sorunlara sebep açabiliyor.

Powtoon Sunum Programı

Genel Özellikleri;
-Internet tabanlı sunum programı olan Powtoon içerisinde bulundurduğu tanıtım videosu sayesinde kullanıcın programı nasıl kullanacağını açıklamıştır. Flash tabanlı bir sunum programı olan Powtoon  yapılan animasyonlar sayesinde sunum dünyasına farklı bir boyut kazandırmıştır. Videonun içerisini kullanıcı istediği takdirde sesini kaydedebilir veya istemediği yerde sesini kapatabilme özelliğine sahiptir. Programın içerisinde bulunan farklı gruplardaki seçme animasyonlar kullanıcıya kolaylık sağlayarak  kullanıcın işini daha da kolaylaştırmıştır. Programın içerisinde bulunan  şablon ve tasarımlar  farklı bir yapıyla tasarlanmıştır.
Avantajları ;
-Tamamen flash tabanlı olarak yapılan program  ara yüzü sayesinde kullanıcıya farklı bir deneyim yaşatıyor.
-Program içerisinde bulundurduğu stiller sayesinde kullanıcıya kolay erişim sağlama imkanı veriyor.
-Dezvantajları ;
-Program diğer sunum programlarına nazaran biraz daha yavaş açılmaktadır.
-Diğer programlara nazaran daha karmaşık bir yapıya sahiptir.

Emaze Sunum Programı

Genel Özellikleri;
-Program internet tabanlı olup kullanıcıya sunduğu farklı dil seçenekleri ile farklı kitlelere ulaşmaktadır. Kendi içerisinde bulundurduğu binden fazla sunum şekliyle kullanıcıya farklı imkanlar sağlamaktadır.
Avantajları ;
- Sunduğu farklı sunum  araçları ve tasarımları sayesinde altarnetiflik bakımından oldukça etkili bir programdır.
Dezvantajları ;
-Karmaşık bir yapıya sahiptir.
-Programın içerisinde tanıtım videosu olmadığından dolayı kullanıcıya diğer programlara oranla daha fazla zaman harcatmaktadır.


SlideShare Sunum Programı


Genel Özellikleri;

-Program internet tabanlı bir program olup farklı tasarımlara sahiptir. SlideShare programı ücretsiz üye olduktan sonra , kullanıcıya her alan ve konudan sunumu izleyip PPT ve PDF formatlarında indirebilme imkanı sunuyor. Kapsam bakımında oldukça kapsamlı ve geniş bir veri tabanına sahiptir. Kapsamlı olduğu içinde program biraz karmaşık bir hal alabiliyor.
Avantajları ;
-Program ücretsiz olup istenildiği takdirde izlenen sunuyu anında indirme imkanı sağlıyor.
-Dünyada  bir çok konuda sunuya sahip olan nadir internet tabanlı programlardan birisidir.
 Dezvantajları ;
- Programın içerisinde bulunan ara yüz biraz ağır çalışmaktadır.