24 Aralık 2014 Çarşamba

Programlama Dilleri

   Program bir bilgisayar sistemine yapması gereken işleri tam olarak tanımlamaya yarayan tanımlar kümesidir.Bu programların yazım kurallarına da programlama dili denir.
   Algoritmalardaki kavramsal adımları makine diline çevirebilmek için birçok ara dil geliştirilmiştir.Bu diller programcıya saklayıcılar , bellek adresleri , makine döngüsü gibi donanımla ilgili detaylar arasında kaybolmadan programlama olanağı sağlar.Programlama dillerini geleneksel sınıflandırma ile 4 değişik seviyede inceleyebiliriz;
  1.  Makina Dilleri
  2.  Assembly Dilleri
  3.  Üst Düzey Diller
  4.  Uygulama üreteçleri 

1. Makina Dilleri
   En alt seviye  programlama dilidir. 0 ve 1 Binary(ikili) ikililerininden oluşmaktadır. Her bilgisayarın anlayabileceği kendi makina dili vardır . Örneğin, Pentium işlemcinin makine dili, Sparc işlemciden farklıdır. 
  İki parçadan oluşur.
  • Operatör: Herhangi bir komuta karşılık gelen işlemin kodudur.
  • Operand: Üzerinde işlem yapılan yani işlenen veriyi ya da verinin adresini tutan koddur.

Makine diline örnek olarak;
 "BB 11 01 B9 0D 00 B4 0E 8A 07 43 CD 10 E2 F9 CD 20 48 65 6C 6C 6F 2C 20 57 6F 72 6C 64 21" Ekrana "Hello World" yazısını yazar.
MAKİNA DİLİNİN AVANTAJLARI:Makinaya bağlı giriş çıkışlara erişebilirsiniz.kod parçları arasında uygun olmayan kurallar kullanarak arayüzler tasarlayabilirsiniz.işlemcinizin alışılmadık programlama kiplerine erişebilirsiniz.
MAKİNA DİLİNİN DEZAVANTAJLARI:İlk başlarda cok zorlanılıyo yazmak uzun ve yorucu.hata yapma riski cok yüksek ve farkketmek zor.kodunuzu anlamak ve değiştirmek zordur.taşınabilir değildir. 

 2. Assembly Dilleri 
  
   Assembly dilleri makine dillerine oranla daha üst düzey dillerdir.Bu diller anımsatıcı simgelerden (mnemonic symbols) oluşur.Bunlar daha kolay ezberlenebildikleri için bu şekilde adlandırılmışlardır.
   Assembly dillerinde simgesel adresler kullanılabilir.Bu adreslere sayısal değerleri atama işlemi, programlar derlenirken olur.Assembly derleyicilere assembler denir.Kaynak kodunda (source code) yazılmış programların nesne koduna (object) dönüştürülmesi için kullanılır.
 Assembly diline örnek olarak;
 


 Ekrana "merhaba dünya" yazısını yazar.



 3. Üst Düzey Diller

 Üst düzey diller, doğal dillere ve matematik işlemlere makine dili ve Assembly'e göre daha yakındır.Üst Düzey diller makinelerden bağımsız olarak çalışmalarıdır.Bu diller kullanılarak yazılan programların makine diline çevrilmesi gerekir.Bazı önemli diller aşağıda gösterilmiştir. 

   Fortan  :  Bilimsle amaçlı ve mühendislikle ilgili alanlarda genel olarak kullanılır.
   Basic    :  Genel olarak tüm bilgisayarlarda kullanılabilen basit bir dildir.
   Pascal  :  En eski üst düzey dillerden birisidir ve genel amaçlı kullanılabilir.
   C/C++ :  Genel olarak işletim sistemi veya uygulama yazılımı geliştirmek için kullanılır.







Fortan dilinde Ekrana "Merhaba Dünya" çıktısı alma...






   4. Uygulama Üreteçleri


Uygulama üreteçlerine 4. Nesil Diller (4GL : Fourth Generation Languages), çok üst düzey diller de denebilir.Temel olarak bunlar programlama dillerinin katı kurallarını ortadan kaldırarak bilgisayara ne yapmaları gerektiğini girdi ve çıktıları belirterek anlatırlar.
   Uygulama üreteciler genellikle içinde

  • Editör
  • Rapor çıkarıcı,
  • Veri tabanı yaratıcısı ve 
  • Hata bulucuların yer aldığı paketler halinde satılır.
    Uygulama üreteçlerine örnek olarak visual basic dilini verebiliriz;







  Visual Basicte veritabanına ulaşırken verilen msgbox'taki çıktı.

0 yorum:

Yorum Gönder